De bijna verborgen geschiedenis van filosofen en kunstenaars die lang geleden op de locatie van Studio Simoncini woonden.
Kunstenaar en filosoof Frans Hemsterhuis
In de 18de eeuw (1767) werd het pand waar nu Toussaintkade nr 20 is, bewoond door Frans Hemsterhuis (1721 – 1790). De straat heette toen nog de Veenlaan en het pand droeg (waarschijnlijk) de naam ‘Vorstelijk Thuynzigt’. Hemsterhuis was een Nederlandse kunstenaar en filosoof (bijnaam Haagse Plato). Hij was conservator van de stadhouderlijke penningen- en antiquiteitencollectie en secretaris bij de Raad van State in Den Haag.
Componist Johannes Verhulst
Johannes Verhulst (1816 – 1891) woonde omstreeks 1870 aan de Toussaintkade op nr 20. Hij was een Nederlandse componist en dirigent.
Johannes Verhulst had als bijnaam ‘den eenigen’, omdat hij – halverwege de 19de eeuw- de belangrijkste dirigent was en een van de weinige Nederlandse belangrijke componisten uit die tijd.
Zijn naam is opgenomen in de Eregalerij van componisten in de Grote Zaal van het Koninklijk Concertgebouw
Fotograaf C.J.L. Vermeulen
Cornelis Johannes Lodewicus Vermeulen (1861 – 1936) was een bekende fotograaf. Hij bezat maar liefst 5 fotografische ateliers in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en in Den Haag.
Op de Toussaintkade had Vermeulen twee ateliers op nr.11 en nr 20.
Het pand op nr 20 zoals het nu is werd gebouwd in ca 1880. De eerste steen van het fotografische atelier (de balletzaal van Studio Simoncini) werd gelegd door Bram en David Vermeulen. De smalle weggestopte zolder zou tijdens de tweede wereldoorlog nog eens worden gebruikt als schuilplaats door de toen 12 jarige Ton Weiler (1927-2021) en zijn broer Dolf Weiler.
In de crisisjaren omstreeks 1933-34, werd de enige overgebleven fotozaak op de Toussainkade van de familie Vermeulen overgenomen door Fotograaf Antonius Gerardus Weiler (1886 – 1987) hij was eerste “bediende” bij Vermeulen en trouwde met zijn dochter Grietje Vermeulen.
De bovenstaande informatie ontving Mirella Simoncini tijdens een bijzonder gesprek in Augustus 2019 met professor dr. A.G. (Ton) Weiler (1927-2021).
Eerste danspasjes
In 1970 kwam de familie Simoncini in het pand op de Toussaintkade. De fotostudio werd voorzien van een barre, een piano en spiegels en is tot op de dag van vandaag in originele staat. De grote ramen, de zachte groene kleuren en nostalgische houten vloer geven de studio een bijzondere romantische en warme sfeer.
In 1972 zetten de toen 2 jarige Mirella haar eerste danspasjes in de balletzaal.
De Toussainkade en Hedendaagse gepassioneerde ondernemers
De Toussaintkade is nog steeds de plek van kunstenaars en gepassioneerde ondernemers. Zoals de directe buren van Studio Simoncini: Antiekhandel Toussaint van Ronald van der Horst, Grafisch ontwerper en uitvaartbegeleider Erik Cox, het historische Toussainthuis, kledingwinkel Moofersclothing en Restaurant De Bistrooh . En wat verder in de straat Galerie Ramakers en de ontwerpers van Multicopy.
Heb je aanvullende informatie over de bovenstaande tekst of zie je een fout? Laat het ons weten.