GESCHIEDENIS van de BALLETZAAL

Het fotografische atelier van C.J.L. Vermeulen

De balletzaal was oorspronkelijk een fotostudio van de bekende Haagse atelierfotograaf C.J.L. Vermeulen.
In de tweede helft van de 19e eeuw bezat C.J.L. Vermeulen 5 fotografische ateliers: in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en in Den Haag op de Toussaintkade.
Het eerste atelier zat op nr.11 en later op Toussaintkade nr.20 waar tegenwoordig Studio Simoncini is gevestigd.
Het pand waar de balletschool in zit werd gebouwd in 1893, de eerste steen werd gelegd door Bram en David Vermeulen.

In de crisisjaren omstreeks 1933-34, werd de enige overgebleven fotozaak op de Toussainkade van de familie Vermeulen overgenomen door Antonius Gerardus Weiler (1886 – 1987) hij was eerste “bediende” bij de heer Vermeulen en trouwde met zijn dochter Grietje Vermeulen.

In 1970 kwam de familie Simoncini in het pand op de Toussaintkade. De fotostudio werd voorzien van een barre en spiegels en is tot op de dag van vandaag in originele staat. De grote ramen, de zachte groene kleuren en nostalgische houten vloer geven de studio een bijzondere romantische en warme sfeer.

Professor dr. A.G. Weiler

De bovenstaande informatie ontving Mirella  tijdens een bijzonder gesprek in Augustus 2019 met professor dr. A.G. (Ton) Weiler (1927-2021)
In dit gesprek deelde de heer weiler zijn herinneringen met Mirella aan het foto atelier / balletzaal en over de smalle weggestopte zolder waar hij zich tijdens de tweede wereldoorlog had verborgen samen met zijn broer.

In 1972 zette Mirella Simoncini haar eerste danspasjes in de balletzaal op de Toussaintkade

“Ballet mag er nooit voorspelbaar uitzien. Als je danst, is elke beweging die je maakt een belofte. Zelfs wanneer je een preparatie maakt, beloof je dat er een verhaal te vertellen is”.

- Mirella Simoncini