Danseres worden

Studio Simoncini young talent | Philine Stoutjesdijk (8 jaar) en Pepijn Titus Hoogenraad (10 jaar)
  1. Danseres Worden
  2. Op welke leeftijd moet je beginnen
  3. Toelatingseisen
  4. Ballet dieet
  5. Steeds meer opleidingen
  6. Wat is een Vooropleiding?
  7. Een opleiding kiezen
  8. Dansvakopleidingen in NL / Professional Dance Institutions
  9. Dansvakopleidingen in het buitenland
  10. Studenten Studio Simoncini / Students Achievement List

DANSEN VOOR JE PLEZIER

Ballet en alle vormen van dans kan je gewoon voor je plezier doen. Er zijn in Nederland een heleboel privé scholen waar je verschillende vormen van dans kunt leren. Ook klassiek ballet kan je op latere leeftijd nog leren voor je plezier in een basisles.

1. DANSER(ES) WORDEN

Is dans meer dan een hobby voor je? Om professionele danser te kunnen worden, is het belangrijk dat je vanaf jonge leeftijd gaat trainen bij een erkende opleiding. De training van een danser neemt vele jaren in beslag; je moet je mentaal en fysiek voorbereiden op een fantastisch maar zwaar beroep. En je moet je voorbereiden op de jonge getalenteerde dansers uit andere landen die bij hetzelfde gezelschap willen dansen waar jij misschien wel auditie voor wil gaan doen. Ballet is de ultieme combinatie van topsport en internationale Kunst.

2. OP WELKE LEEFTIJD MOET JE MET DE OPLEIDING BEGINNEN

Mirella simoncini
Mirella Simoncini Koninklijke Balletschool Antwerpen

Dansers uit grote gezelschappen bv Nederlands Dans Theater en Het Nationale Ballet, zijn meestal al voor hun 11de jaar naar een dansopleiding gegaan. Het dansvakonderwijs voor uitvoerend danser is geïntegreerd met basisonderwijs groep 7 en 8 en daarna havo of vwo. De dansopleiding wordt afgerond met een 1 tot 3-jarige studie in het HBO.

8 JAAR
Ben je gemotiveerd en vol passie bezig met de balletlessen op je balletschool? Dan kan je bij een opleiding, na een geslaagde auditie, deelnemen aan oriëntatielessen die één of twee keer per week worden gegeven in combinatie met de balletlessen op een prive school (je eigen huidige balletschool).

Oriëntatielessen zijn een eerste stap naar een volledige dansvakopleiding. Op deze manier kan je vast een beetje wennen aan het volgen van meer lessen per week. Je vindt oriëntatielessen o.a. bij Codarts in Rotterdam, het Koninklijk Conservatorium Den Haag en de Nationale Balletacademie in Amsterdam.

10 JAAR
Auditie doen voor een *full-time dansvakopleiding kan vanaf groep 7 en 8 basisschool of de brugklas, vmbo/tl, havo of atheneum. Bij de auditie wordt er goed naar je lichaam (fysiek) gekeken om te zien of je sterk en lenig genoeg bent om danser te worden.

Iedereen die het fijn vindt om te dansen en naar een opleiding wil mag gewoon auditie komen doen. Wil je meer weten? Alle dansvakopleidingen hebben opendagen waar je met je ouders naartoe kan gaan.

*Bij een full-time opleiding heb je iedere dag balletles. Je schoolvakken en balletlessen zijn in hetzelfde gebouw. Soms heeft iedereen in de klas tijdens de wiskunde les gewoon z’n balletspullen aan!


12 JAAR
De leeftijd waarop het nog zin heeft om aan een opleiding te beginnen voor uitvoerend klassieke of moderne danser hangt niet alleen af van talent. Wanneer je 12 jaar bent en nog auditie wil doen wordt het moeilijker; op deze leeftijd wordt er namelijk heel hard gewerkt aan het ‘verder’ ontwikkelen van je techniek. Je mag niet meer teveel foutjes in je ballettechniek hebben (het corrigeren van fouten is moeilijker dan het leren van nieuwe dingen). En ook moeten je spieren al op een bepaalde manier zijn gevormd.

IEDERE DAG TRAINEN

14 JAAR
Ben je 14 jaar en wil je gaan dansen bij een gezelschap zoals Het Nationale Ballet of het Nederlands Dans Theater? Als je op deze leeftijd nog niet op een opleiding zit wordt het erg moeilijk… De studenten van de opleiding waarbij jij in de klas zou willen komen zijn al een aantal jaar iedere dag aan het trainen. En je hebt nog maar een paar jaar om op hetzelfde professionele niveau uit te komen.

16 JAAR
Wanneer je 16 jaar bent moet je – om verder te kunnen studeren aan een opleiding – danstechnisch op professioneel niveau zitten. Voor de HBO opleiding in Nederland mag je alleen auditie doen wanneer je van een professionele opleiding komt. De maximum leeftijd is op dit moment 18 jaar (voor jongens wat ouder). 

Bij een auditie voor het HBO wordt gekeken of je een reële kans hebt op het vinden van werk als uitvoerend danser.

Ben je ouder dan 16 jaar… dan zijn er wel andere mogelijkheden om van ‘dans’ je beroep te maken! Als musical-artiest, dansdocent of in een andere dansstijl kan je iets later met een opleiding beginnen. Wel wordt er bij de auditie altijd een klassieke balletles gedaan.

18 JAAR
Om (inter)nationaal te kunnen dansen op topniveau moeten dansers op jonge leeftijd klaar zijn met hun opleiding. Na het behalen van je middelbare schooldiploma volgen studenten op 16 of 18-jarige leeftijd nog één tot maximaal drie praktijkjaren in het hoger beroepsonderwijs (hbo). De leeftijd waarop afgestudeerde dansers auditie doen (solliciteren) bij de gezelschappen begint over het algemeen vanaf 17 jaar en afhankelijk van je ‘podium ervaring’ kan nog tot achter in de twintig

ADVIES en BEGELEIDING
Wanneer je kind deelneemt aan het Junior Ballet programma kan je contact opnemen met Mirella Simoncini voor persoonlijk advies en begeleiding: 0638551500

3. TOELATINGSEISEN

Of je wordt toegelaten tot een opleiding hangt af van talent en fysieke mogelijkheden. Er wordt gekeken of je lenig bent en of je rug en bekken stabiel en recht zijn. Verder wordt er tijdens de auditie o.a. getest of je muzikaal bent en hoe de kwaliteit van je bewegen is – het gaat er dan niet meteen om of je de (ballet)pasjes foutloos uitvoert maar of je de bewegingen sierlijk en met passie doet. Wanneer je wat ouder bent gaat je ballettechniek steeds zwaarder meetellen bij het doen van een auditie.  

BANG OM AUDITIE TE DOEN
Wie auditie doet is zenuwachtig, dat hoort er nu eenmaal bij. Gelukkig weten de mensen die je gaan beoordelen dat ook en hebben ze er alle begrip voor.

DRIE KEER AFGEWEZEN
Wanneer je bij drie dans-opleidingen bent afgewezen is het niet onrealistisch om te bedenken of het wel zin heeft door te gaan met het zoeken naar een opleiding die je aanneemt. Als het zoveel moeite kost, is het de vraag of je als afgestudeerde danser nog wel een beetje kans maakt op het vinden van werk.

4. BALLET DIEET

Tijdens een auditie wordt er gekeken naar je figuur maar er wordt ook gekeken naar je gezondheid. Maaltijden overslaan of helemaal niet eten is niet goed. Het heeft vaak al effect wanneer je snoep en chips laat staan en meer groente en fruit eet. 

“Hoeveel kilo weegt een danseres?”
Op deze vraag bestaat geen definitief antwoord – omdat lengte, botten en spierweefsel bij iedereen verschillend is. Daarbij kunnen dansers omdat ze de hele dag aan het repeteren zijn en veel voorstellingen dansen zo dun zijn. Tijdens de (zomer)vakantie komen dansers vaak 1 tot 2 kilo aan. Ook heeft ieder gezelschap een eigen voorkeur voor lengte en gewicht van de dansers.

WAT IS MIJN GEWICHT?
Als je wilt weten welk gewicht bij jouw lichaam en leefstijl past, of als advies wilt om af te vallen, mag je altijd even bellen met het Voedingscentrum tel: 070-306 88 88. Ze zijn heel aardig aan de telefoon en vinden het niet gek als je onzeker bent over je gewicht.

5. VEEL OPLEIDINGEN

Er zijn in Nederland ongeveer 5 dansvakopeidingen op HBO niveau waarvan er twee een klassieke opleiding bieden. Maar er komen regelmatig nieuwe opleidingen bij die zich ook richten op studenten met een lagere opleiding in het *MBO kunstonderwijs. Het voordeel is dat je meer kansen hebt om ergens te worden aangenomen. Toch is het verstandig om je af te vragen of er dan ook ‘meer talent’ is te vinden in Nederland en nog belangrijker is er dan ook ‘meer werk’…? Van de studenten die jaarlijks afstuderen krijgt maar een beperkt deel een vast contract bij een dansgezelschap. Een aantal studenten vindt tijdelijk werk bij een productiekern of een musical en een deel van de afgestudeerde studenten vindt geen werk.

*MBO DANS
Als je aan de slag wil in de entertainmentindustrie kan je terecht bij een dans-opleiding op MBO niveau. In de entertainmentindustrie werk je als zelfstandig ondernemer en moet je zelf opdrachten zien binnen te halen bij bv hotels, dinnershows, discotheken en attractieparken. Je vindt MBO Dansopleidingen o.a. in Rotterdam, Utrecht en Goes.

6. WAT IS EEN VOOROPLEIDING?

Een opleiding voor je opleiding? We hebben in Nederland een heleboel vooropleidingen in alle soorten en maten… Leuk! Maar ook een beetje verwarrend. Wat het verschil is tussen ‘opleiden’ of gewoon ‘les doen’ is al lang niet meer duidelijk. Een van de oorzaken is dat iedereen gebruik mag maken van het woord ‘opleiden’.

KEURMERK
Veel Amateur- of privé scholen stimuleren dans door een Vooropleiding, Selectiegroep of een Auditie Workshop aan te bieden.

Een vooropleiding bij een privéschool is een prima manier om kinderen extra te motiveren. Hou er wel rekening mee dat titels zoals: Vooropleiding of Voorbereidend Onderwijs geen keurmerken zijn. 

AUDITIE
Iedereen mag een auditie organiseren en een auditiecommissie samenstellen. En iedereen met een school mag gebruik maken van titels als: Academie, Theaterschool, Dansopleiding en Dansvak Onderwijs. Hetzelfde geldt voor het gebruiken van benamingen zoals: Selectieklas, Opleidingsklas, Theaterklas, Academieklas, Auditiegroep…
Het is geen garantie dat het een officiële opleiding is of dat er goed les wordt gegeven.

7. EEN OPLEIDING KIEZEN

Een richtlijn bij het kiezen van een opleiding: bezoek de website van het gezelschap of van de organisatie waar jij later wilt gaan dansen. Op de meeste websites vind je een overzicht van de dansers uit het gezelschap en kan je zien waar zij hun opleiding hebben gedaan. 

Bezoek de website van Introdans en bekijk het overzicht van de dansers in dit gezelschap en hun opleidingen. Lees waar de dansers van Het Nationale Ballet hun opleiding hebben gevolgd.
Of kijk eens waar de dansers van het Engelse gezelschap Rambert Dance Company vandaan komen.

Ook kan je kijken welke opleidingen een samenwerkingsovereenkomst hebben met de gezelschappen in Nederland. Op deze manier maak je meer kans om in je laatste jaar van de HBO een stage te doen bij één van deze gezelschappen..
Je vindt o.a. in Amsterdam een samenwerking van het Nationale Ballet met De Nationale Balletacademie voor het jeugdproject: “HNB Junior Company.”

STUDIERICHTING
Binnen het dansvakonderwijs zijn diverse studierichtingen o.a. voor klassiek ballet, moderne dans, jazz, theater, (show)musical, choreografie en dansdocent. Bij alle studierichtingen c.q. dansvormen is klassiek ballet de basis. 

Voordat je een opleiding kiest is het belangrijk voor jezelf te weten wat je wilt bereiken. Vaak heeft een opleiding een bepaald onderdeel waar ze in gespecialiseerd zijn. Niet alleen de studierichtingen maar ook het niveau en daarmee de fysieke eisen, zijn per opleiding verschillend. Neem voor meer informatie contact op met de opleidingen zelf.

Ook buiten Nederland vind je dansvakopleidingen. Deze opleidingen staan open voor studenten uit Nederland mits je over voldoende talent en fysieke mogelijkheden beschikt.

Optreden Regeringsjubileum Koningin Beatrix Mirella Simoncini
Optreden Regeringsjubileum Koningin Beatrix o.l.v. Mirella Simoncini | Foto Martijn Beekman

NA DE OPLEIDING
Wanneer een danser klaar is met zijn of haar opleiding is het belangrijk om snel werk te vinden. Zonder werk en dagelijkse balletlessen is het moeilijk om in training te blijven. In Nederland zijn meerdere initiatieven genomen om de kans op werk voor jonge dansers groter te maken. Er zijn Productiehuizen waar dansers tijdelijk werk kunnen vinden zoals: Dansmakers Amsterdam, Korzo en Dans Brabant. En voor dansers die net zijn afgestudeerd zijn er ‘junior’ gezelschappen o.a. in Den Haag: ‘De Dutch Junior Dance Division’, in Maastricht: ‘Project Sally’ en Het Nationale Ballet heeft haar eigen Junior Company.

8. Dansvakopleidingen o.a.

Academie voor Theater en Dans: De Theaterschool
Amsterdam: Nationale Balletacademie
Den Haag: Koninklijk Conservatorium
Rotterdam Codarts
Arnhem Academie voor Theater en Dans: ArtEZ
Tilburg: Fontys Dansacademie
Show en musical Amsterdam: Hogeschool Dansacademie Lucia Marthas
Groningen: Dansacademie Noord-Nederland

9. Dansvakopleidingen in het buitenland o.a.

Koninklijke Balletschool, Antwerpen enter
Royal Ballet School, UK enter
English National Ballet School enter
Hungarian Dance Academy, Budapest enter
Royal Swedish Ballet School
Ballettschule Hamburg ballett – John Neumeier enter
State Ballet School of Berlin
John Cranko-Schule, Stuttgart
Kirov Academy of Ballet, Washington D.C. enter
The Juilliard School, New York enter
The Ailey School, New York enter
Bird College (GB) enter
Centre Pointe Vocational College (GB) enter

Students Achievement List

Klik hier om naar deze pagina te gaan.

“Ballet mag er nooit voorspelbaar uitzien. Als je danst, is elke beweging die je maakt een belofte. Zelfs wanneer je een preparatie maakt, beloof je dat er een verhaal te vertellen is”.

- Mirella Simoncini