Mirella Simoncini

Directeur & Hoofddocent
STUDIO SIMONCINI

Artistiek leider
Summerschool Den Haag

STUDIO SIMONCINI opgericht in 2002
Studio Simoncini is een energieke balletschool met een vooruitstrevende visie en een romantische touch die je bij klassiek ballet mag verwachten.
De school staat ruim 20 jaar onder leiding van Mirella Simoncini.

KONINKLIJKE BALLETSCHOOL ANTWERPEN
Mirella ontvangt haar opleiding aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen, Codarts Rotterdam en de Jong-talentklas van het Nederlands Dans Theater o.l.v. Ivan Kramar.

Naast haar werk in de danswereld is Mirella werkzaam geweest als journalist voor tijdschriften en landelijke Radio en TV.
In 2002 besluit zij zich volledig toe te leggen op het geven van balletlessen en de ontwikkeling van haar balletschool. Zo vindt er een uitbreiding plaats met de komst van Junior Ballet en in datzelfde jaar initieert Mirella Summerschool Den Haag. Het is de 1ste internationale zomerschool in haar stad. Ze werkt samen met dansers en choreografen van het Nederlands Dans Theater, Het Nationale Ballet, The Royal Ballet en docenten van de bekende dansvakopleidingen.

WERKRELATIE met VERENIGD KONINKRIJK
Tussen 2012 en 2020 is Mirella gastdocent bij het Britse gezelschap Rambert met op dat moment Mark Baldwin als artistiek directeur. In 2013 verhuist het gezelschap naar een nieuw gebouw en wordt Mirella uitgenodigd de les te geven tijdens de feestelijke opening. Ze keert regelmatig terug bij Rambert en in de jaren daarna bezoeken Mark Baldwin en repetitoren Angela Towler en Mikaela Polley Studio Simoncini als gastdocenten van Summerschool Den Haag. Andere bekende gezelschappen in Groot Brittannië waar Mirella les heeft gegeven zijn: Matthew Bourne’s New Adventures (Artistiek directeur Sir Matthew Bourne) en Studio Wayne McGregor (artistiek directeur Wayne McGregor). In Nederland heeft ze als gastdocent les gegeven bij De Dutch Don’t Dance Division (artistiek directeur Rinus Sprong & Thom Stuart), Sally Dansgezelschap Maastricht (artistiek directeur Ronald Wintjens & Stefan Ernst) en de HBO afdelig van Codarts.

BALLET TIJDENS CORONACRISIS
Als gevolg van de coronapandemie in 2020 worden er wereldwijd ongekende maatregelen genomen. Wanneer het maatschappelijk verkeer in Nederland voor een groot deel wordt stilgelegd is Mirella een van de eerste in haar land die balletlessen voor alle niveaus omzet naar een volwaardige live online danstraining.
In de zomer van 2020 produceerde Mirella de eerste wereldwijde online editie van Summerschool Den Haag met Virtuele Gastdocenten van o.a. Het Nationale Ballet, NDT en The Royal Ballet School.

Projecten & Opdrachten

  • Radiodocumentaires voor de landelijke omroep o.a. kunstenaars zoals Jaap Flier (choreograaf), George Sluizer (filmregisseur) en John Engels (jazz drummer).
  • Redacteur publieke omroep Radio en TV
  • Inspiratie Project 2005 – 2015
  • Gastoptreden Regeringsjubileum Koningin Beatrix
  • Jurylid de Kunstbende
  • Gespreksleidster Holland Dance Festival
  • Gespreksleidster Nederlands Dans Theater
  • Gespreksleidster Centrale Bibliotheek Den Haag 2021 – heden
  • Open Monumentendag 2023 Anna Pavlova project samenwerking met Hotel des Indes.
Mirella Simoncini zwevend door de lucht in haar Haagse studio op de Toussaintkade.
Mirella Simoncini zwevend door de lucht in haar Haagse studio op de Toussaintkade. Op deze bijzondere plek komen al ruim 50 jaar dansliefhebbers bij elkaar uit binnen- en buitenland.
Mirella werkt met studenten van de (inter)nationale dansvakopleidingen, dansers van klassieke en moderne gezelschappen maar ook met beginnende amateurs en kinderen op weg naar hun eerste auditie.
Mirella Simoncini | Grand Jeter
De Toussaintkade (links) ca honderd jaar geleden.
De balletzaal van Studio Simoncini werd ontworpen als daglichtatelier door de bekende fotograaf C.J.L. Vermeulen.
NDT Ivan Kramar met Mirella Simoncini
Nederlands Dans Theater Ivan Kramar met Mirella Simoncini
Sulamith Messerer en Mirella
Tijdens haar opleiding kreeg Mirella les van Piotr Nardelli, Job Sanders, Benjamin Harkarvy en Sulamith Messerer

“Ballet mag er nooit voorspelbaar uitzien. Als je danst, is elke beweging die je maakt een belofte. Zelfs wanneer je een preparatie maakt, beloof je dat er een verhaal te vertellen is”.

- Mirella Simoncini