Mirella Simoncini

Directeur & Hoofddocent
STUDIO SIMONCINI

Artistiek leider
Summerschool Den Haag

Gastdocent
Gezelschappen en opleidingen

Studio Simoncini is een van de oudste en misschien wel meest romantische klassieke balletscholen van Den Haag. De balletschool staat nu bijna twintig jaar onder leiding van Mirella Simoncini maar de school werd al in 1970 opgericht door haar moeder Mabel Alter (1938).

Mirella ontvangt haar opleiding aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen en de Jong-talentklas van het Nederlands Dans Theater o.l.v. Ivan Kramar.

Naast haar werk in de danswereld is Mirella werkzaam geweest als journalist voor tijdschriften en landelijke Radio en TV. Met het vertrek van Mabel Alter in 2002 besluit zij zich volledig toe te leggen op het geven van balletlessen en de ontwikkeling van haar balletschool.

In 2002 initieert Mirella Summerschool Den Haag. Het is de 1ste internationale zomerschool in haar stad. Ze werkt samen met grote namen uit de balletwereld o.a. Nederlands Dans Theater, Het Nationale Ballet, The Royal Ballet en bekende dansvakopleidingen.

In 2012 begint Mirella als gastdocent bij het Britse gezelschap Rambert met op dat moment Mark Baldwin als artistiek directeur. Een jaar later verhuist het gezelschap naar een nieuw gebouw en wordt Mirella uitgenodigd de les te geven tijdens de feestelijke opening. Ze keert daarna regelmatig terug bij Rambert en in 2019 bezoekt Mark Baldwin Studio Simoncini als gastdocent van Summerschool Den Haag. Andere bekende gezelschappen in Groot Brittannië waar Mirella als gastdocent les heeft gegeven zijn: Matthew Bourne’s New Adventures (Artistiek directeur Sir Matthew Bourne) en Studio Wayne McGregor (artistiek directeur Wayne McGregor). In Nederland is ze gastdocent bij De Dutch Don’t Dance Division (artistiek directeur Rinus Sprong & Thom Stuart), Sally Dansgezelschap Maastricht (artistiek directeur Ronald Wintjens & Stefan Ernst) en de HBO afdelig van Codarts.

Studio Simoncini staat bekend om de persoonlijke, individuele begeleiding en de hartverwarmende aandacht en bijzondere steun voor jong talent.

Projecten & Opdrachten

  • Inspiratie Project 2005 – 2015
  • Gastoptreden Regeringsjubileum Koningin Beatrix
  • Jurylid de Kunstbende
  • Gespreksleidster Holland Dance Festival
  • Gespreksleidster Nederlands Dans Theater
  • Radiodocumentaires voor de landelijke omroep o.a. kunstenaars zoals Jaap Flier (choreograaf), George Sluizer (filmregisseur) en John Engels (jazz drummer).
  • Redacteur publieke omroep Radio en TV
Mirella Simoncini zwevend door de lucht in haar Haagse studio op de Toussaintkade.
Mirella Simoncini zwevend door de lucht in haar Haagse studio op de Toussaintkade. In het jaar 2020 komen op deze bijzondere plek al 50 jaar dansliefhebbers bij elkaar uit binnen- en buitenland.
Mirella werkt met studenten van de (inter)nationale dansvakopleidingen, dansers van klassieke en moderne gezelschappen maar ook met beginnende amateurs en kinderen op weg naar hun eerste auditie.
De Toussaintkade (links) ca honderd jaar geleden.
De balletzaal van Studio Simoncini werd in 1920 ontworpen als daglichtatelier door de bekende fotograaf C.J.L. Vermeulen.
NDT Ivan Kramar met Mirella Simoncini
Nederlands Dans Theater Ivan Kramar met Mirella Simoncini
Sulamith Messerer en Mirella
Tijdens haar opleiding kreeg Mirella les van Piotr Nardelli, Job Sanders, Benjamin Harkarvy en Sulamith Messerer