Mirella Simoncini

Directeur & Hoofddocent
STUDIO SIMONCINI

Artistiek leider
Summerschool Den Haag

STUDIO SIMONCINI opgericht in 2002
Studio Simoncini is een energieke balletschool met een vooruitstrevende visie en een romantische touch die je bij klassiek ballet mag verwachten.
De school staat inmiddels ruim 20 jaar onder leiding van Mirella Simoncini.

ONTWIKKELING
Mirella ontvangt haar opleiding aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen, Codarts Rotterdam en de Jong-talentklas van het Nederlands Dans Theater o.l.v. Ivan Kramar.

Naast haar werk in de danswereld is Mirella werkzaam geweest als journalist voor tijdschriften en landelijke Radio en TV.
In 2002 besluit zij zich volledig toe te leggen op het geven van balletlessen en de ontwikkeling van haar balletschool. Zo vindt er een uitbreiding plaats met de komst van Junior Ballet en in datzelfde jaar initieert Mirella Summerschool Den Haag. Het is de 1ste internationale zomerschool in haar stad. Ze werkt samen met dansers en choreografen van het Nederlands Dans Theater, Het Nationale Ballet, The Royal Ballet en docenten van de bekende dansvakopleidingen.

GASTDOCENT
In 2012 is Mirella gastdocent bij het Britse gezelschap Rambert met op dat moment Mark Baldwin als artistiek directeur. Een jaar later verhuist het gezelschap naar een nieuw gebouw en wordt Mirella uitgenodigd de les te geven tijdens de feestelijke opening. Ze keert daarna regelmatig terug bij Rambert en in 2019 bezoekt Mark Baldwin Studio Simoncini als gastdocent van Summerschool Den Haag. Andere bekende gezelschappen in Groot Brittannië waar Mirella als gastdocent les heeft gegeven zijn: Matthew Bourne’s New Adventures (Artistiek directeur Sir Matthew Bourne) en Studio Wayne McGregor (artistiek directeur Wayne McGregor). In Nederland is ze gastdocent bij De Dutch Don’t Dance Division (artistiek directeur Rinus Sprong & Thom Stuart), Sally Dansgezelschap Maastricht (artistiek directeur Ronald Wintjens & Stefan Ernst) en de HBO afdelig van Codarts.

BALLET TIJDENS CORONACRISIS
Als gevolg van de coronapandemie worden er in Maart 2020 ongekende maatregelen genomen in Nederland. Wanneer het maatschappelijk verkeer voor een groot deel wordt stilgelegd is Mirella een van de eerste in Nederland die balletlessen voor alle niveaus omzet naar een volwaardige online danstraining. Daarnaast onderscheidt de online training zich doordat er tijdens iedere les direct contact is tussen docent en de deelnemende studenten.
In de zomer van 2020 produceerde Mirella de eerste wereldwijde online editie van Summerschool Den Haag met Virtuele Gastdocenten van o.a. Het Nationale Ballet, NDT en The Royal Ballet School.

Projecten & Opdrachten

  • Gespreksleidster Centrale Bibliotheek Den Haag 2021 – heden
  • Radiodocumentaires voor de landelijke omroep o.a. kunstenaars zoals Jaap Flier (choreograaf), George Sluizer (filmregisseur) en John Engels (jazz drummer).
  • Redacteur publieke omroep Radio en TV
  • Inspiratie Project 2005 – 2015
  • Gastoptreden Regeringsjubileum Koningin Beatrix
  • Jurylid de Kunstbende
  • Gespreksleidster Holland Dance Festival
  • Gespreksleidster Nederlands Dans Theater
Mirella Simoncini zwevend door de lucht in haar Haagse studio op de Toussaintkade.
Mirella Simoncini zwevend door de lucht in haar Haagse studio op de Toussaintkade. Op deze bijzondere plek komen al ruim 50 jaar dansliefhebbers bij elkaar uit binnen- en buitenland.
Mirella werkt met studenten van de (inter)nationale dansvakopleidingen, dansers van klassieke en moderne gezelschappen maar ook met beginnende amateurs en kinderen op weg naar hun eerste auditie.
De Toussaintkade (links) ca honderd jaar geleden.
De balletzaal van Studio Simoncini werd in 1920 ontworpen als daglichtatelier door de bekende fotograaf C.J.L. Vermeulen.
NDT Ivan Kramar met Mirella Simoncini
Nederlands Dans Theater Ivan Kramar met Mirella Simoncini
Sulamith Messerer en Mirella
Tijdens haar opleiding kreeg Mirella les van Piotr Nardelli, Job Sanders, Benjamin Harkarvy en Sulamith Messerer

“Ballet mag er nooit voorspelbaar uitzien. Als je danst, is elke beweging die je maakt een belofte. Zelfs wanneer je een preparatie maakt, beloof je dat er een verhaal te vertellen is”.

- Mirella Simoncini